31 Aralık 2007 Pazartesi

Penaltı Noktasından Yapılan Vuruşlar

Penaltı Noktasından Yapılan Vuruşlar

Penaltı noktasından yapılan vuruşlar, berabere biten bir maçtan sonra, müsabaka yönetmeliği gerektiriyorsa, hangi takımın galip sayılacağını belirleyen bir yöntemdir.

Yöntem

Hakem, vuruşların yapılacağı kaleyi seçer,
Hakem para atışı yapar ve atışı kazanan kaptanın takımı ilk vuruşu yapar,
Hakem yapılan vuruşların kaydını tutar,
Aşağıdaki durumlara bağlı olarak, her takım 5'er vuruş yapar,
Vuruşlar takımlar arasında sıra ile yapılır,
Eğer, her iki takım 5'er vuruşu tamamlamadan takımlardan birisi diğer takımın 5 vuruşu tamamlasa dahi yapamayacağı kadar gol yapmışsa vuruşlara son verilir,
Eğer, her iki takım 5'er vuruş yaptıktan sonra eşit sayıda gol yapmış veya hiç gol yapmamışlarsa, vuruşlar aynı sıra ile ve eşit sayıdaki vuruşlar sonucu bir takımın diğer takımdan bir fazla gol yapmasına kadar devam eder,
Eğer bir kaleci vuruşlar sırasında sakatlanır ve kaleciliğe devam edemezse, takımı da müsabaka yönetmeliğinde belirtilen sayıda oyuncu değiştirmemişse, kalecinin yerine listedeki bir yedek oyuncu geçebilir.
Yukarıdaki belirtilen kaleci değişmesi dışında, yalnız normal maç süresinin veya yapılmışsa uzatma sürelerinin sonunda oyun alanında bulunan oyuncular penaltı noktasından yapılan vuruşlara katılabilirler.
Her vuruş bir başka oyuncu tarafından yapılır ve bir oyuncu ancak kendi takımında vuruş hakkına sahip bütün oyuncular birer vuruş yaptıktan sonra ikinci vuruşunu yapabilir,
Vuruşlar sırasında oyun alanındaki bir oyuncu kalecisi ile yer değiştirebilir,
Vuruşlar sırasında oyun alanında sadece vuruş hakkına sahip oyuncular ve maçın hakemi ile yardımcı hakemleri bulunacaktır,
Vuruşu yapan oyuncu ve iki kaleci dışında, bütün oyuncular orta yuvarlak içinde olacaklardır,
Vuruş yapan oyuncunun takım arkadaşı olan kaleci, oyun alanının içinde, vuruşların yapıldığı ceza alanının dışında, gol (kale) çizgisinin ceza alanı sınır çizgileri ile buluştuğu noktada durmak zorundadır.
Penaltı noktasından yapılan vuruşlarda, aksine bir karar belirtilmediği sürece, ilgili Oyun Kuralları ve Uluslararası Futbol Komitesi Kararları uygulanır.
Bir takım rakibine göre daha fazla sayıda oyuncuyla maçı tamamladığında, rakibinin oyuncu sayısı ile eşit olması için kendi takımının oyuncu sayısını rakip takımın oyuncu sayısına indirecek ve çıkartılan her oyuncunun isim ve forma numaraları hakeme bildirilecektir. Bu konuyla ilgili sorumluluk takım kaptanına aittir.
Hakem, penaltı noktasından yapılan vuruşlar başlamadan önce her iki takımdan da eşit sayıdaki oyuncunun orta yuvarlak içinde olmasını sağlayacak ve penaltı vuruşları bu oyuncular tarafından yapılacaktır.

Hiç yorum yok: